Nevşehir Kalesi ve Yeraltı Şehri

Nevşehir Kalesi Nevşehir  ilinin tam kalbinde yer alan Nevşehir Kalesi ile ilgili bir yazı yazmasak olmazdı… Nevşehir ilinde yer alan Nevşehir Kalesi siz değerli Kapadokya ziyaretçilerini bekliyor.

Nevşehir Kalesi

Nevşehir Kalesi

Keşfi, yıllarca kullanımı o kadar sınırlı ve ziyaretçisi az olan “Nevşehir Kalesi” artık hakettiği değeri görecektir.

Cappadocialist, sizler için Kapadokya’yı listeliyor.

İnternette “Nevşehir gezilecek yerler, Nevşehir’deki kaleler, Kültür, Nevşehir Merkez Kale” olarak araştırıldığında bile görünmeyen muhteşem yapı “Nevşehir Kalesi” ziyaretinize rehberlik etmek için sizlere bir blog yazısı hazırlamaya karar verdik.

Gelen internet ve kültürel kaynaklara göre de Nevşehir’in en güzel seyir noktasıdır.

Nevşehir Kalesi

Tarihi

Son yıllardaki keşfi ile Dünya’nın en büyük yeraltı şehir yerleşiminin de bulunduğu tarihi Nevşehir Kalesi yüzyıllardır vardır. Nevşehir’in ilk yerleşim yerinde, sağlam bazalt kütleli bir tepenin üzerinde bulunan anlatılara göre kale 12. yüzyılda Selçuklular döneminde, Bağdat’a giden kervan yolunun korunması amacıyla inşa edilmiştir. Nevşehir ilinin jeolojik yapısı ve turizmine uygun olarak restorasyon çalışmaları sürmektedir.

Kale, Osmanlı Devleti döneminde Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından onarılmıştır. Ayrıca Nevşehir Kalesi hakkında yapılan “Yeni Veriler Işığında Nevşehir Kent Tarihi ve Nevşehir Kalesi Üzerine Bir Değerlendirme” çalışmasına göre Kaleye ilişkin tek yazılı belge on sekizinci yüzyılda Damat İbrahim Paşa Dönemi’ne (1718-1730) aittir. Damat İbrahim Paşa (1718-1730) Muşkara’ da cami, çeşme, mektep, imaret, han hamam, dükkân gibi çok sayıda yapı inşa ettirmiş ve yerleşim nüfusunun arttırılması için de birtakım yapıları da burada gerçekleştirmiştir.

Kapadokya, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı mirasının yaşatıldığı ortak bir bölgedir. İnsanlar hala yeni tarihi birlikteliğe dair belgeleri bulmakta ve keşfetmektedir. Adeta kültürel bir panayırdır. Kapadokya’daki Orta Çağ Sanatı ve Arkeolojisine dair bu tarz yaklaşımlar Nevşehir Kalesi ve çevresinde ortaya çıkarılan yeni verilerle beraber harmanlanarak kentin tarihine ilişkin özgün ve ilk elden bilgiler ortaya konulmuştur. Böylelikle kent arkeolojisinin koruma ve restorasyonun ötesinde bilimsel anlamda da ne kadar önemli ve gerekli olduğuna vurgu yapılmıştır.

Duvarları halen sağlam durumda bulunmakta. Nevşehir’de bulunan Dünyanın en büyük yer altı şehri tam bu kalenin altında yer alıyor. Ovaya hâkim bir noktada bulunan Kale yapı olarak Bizans mimari üslubuna ait olduğu görüşü hakimdir. Hz. İsa’nın göğe yükselişini tasvir eden fresklerin bulunduğu ve Ortodokslar açısından önemli bulgular içeren tarihi kiliseye ulaşılan yer altı şehrinde, yakın tarihte de beşinci ve altıncı yüzyıla tarihlendirilebilen kayadan oyma manastıra rastlanmıştır.

Kalenin yapısı

Kale, 42 mazgallı ve iki kapılıdır. Altındaki yeraltı şehri de Dünya’nın en büyük yeraltı şehridir. Eskiden yanından geçen ve yapım amacı oluğu düşünülen Bağdat’a giden kervan yolu vardır. Kale, Selçuklu döneminin en önemli savunma örneklerindendir ve günümüzde Nevşehir’de seyir tepesi olarak kullanılmaya elverişlidir.

Eşsiz Kapadokya coğrafyasının kalbi konumunda olan Nevşehir’de bulunan Nevşehir Kalesi  görkemli bir tarih yapısıdır. Muazzam Nevşehir manzarasına sahiptir. Yapılış amacı da savunma ve kervan yolu izlemedir.

Nasıl Gidilir? Giriş Ücretli mi?

Kapadokya’nın büyük bir bölümü Nevşehir ilindedir. Kaleye ulaşmak için öncelikle merkezine ulaşmanız gerekmektedir. Dilerseniz özel aracınızla ve şehirdeki taksiler ile ayrıca da yaya olarak ulaşım imkanı vardır. Şehir merkezinden bu muazzam yapı da görebilmektedir. Kaleyi takip ederek kale yoluna rahatlıkla erişebilirsiniz. Kalenin bulunduğu yer ise Eskili mahallesinde yer almaktadır. Kale sokağı olarak da bilinmektedir.

Haftanın her günü ziyarete açıktır.

Adres: Eskili Mahallesi, Kale Sokak, 50200, Merkez, Nevşehir.

Nevşehir Kalesi giriş ücreti bulunmaktadır.

0
Rated 0 out of 5
5 üzerinden 0 yıldız (0 inceleme)

Yorumlar

Henüz yorum yok, ilk yazan siz olun.

Yorum Yazın