Ihlara Vadisi Başka Bir Dünya

Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi Aksaray ili sınırları içerisindedir. Dünyanın en büyük kanyonlarından birisidir. Tarihi ve doğa güzellikleriyle sizi cezbedeceğine inanıyoruz.

Vadiye indiğinizde tarihin o mayhoş kokusunu taaa içinizde hissedeceksiniz. Ve ,Ve doğanın güzelliklerini seyre dalacaksınız.  Vadinin içinde bir küçük çay var adı Melendiz Çayı. Ihlara Vadisi boyunca kıvrıla kırıla akmakta.

 

Ihlara Vadisi
Fotoğraf Oğuzhan DEMİRAY

Ihlara vadisi normalde 14 kilometre uzunluğunda. Vadiye inmek için 397 merdiven basamağı inmek zorundasınız. İlk 5 kilometre tüm ziyaretçiler için en uygun yürüyüş alanı. Çünkü bu ilk mesafede kiliseler, şapeller ve bir de manastır bulunmakta.

Ihlara Vadisi tüm Kapadokya‘nın olduğu gibi Hristiyanların ve rahiplerin sığınağı idi. Bunlar vadiyi doğal güzelliklerinin yanı sıra eşsiz yapan özelliklerdir. Kiliseler Hristiyanlığın ilk yüzyıllarına aittir ve bir çok frenkse sahiptir. Frenksleri incelerken alacağınız haz anlatılmaz.

Unutmamanız gereken bir şey var! Vadiye inmeden önce mutlaka yanınıza su alın.

Ihlara vadisindeki kiliselerden bahsedelim biraz.

Ağaçaltı Kilisesi
ağaçaltı kilisesi

Vadiye ilk indiğinizde karınıza çıkacak kilisedir. Neden Ağaçaltı Kilisesi dendiğine gelirsek, eskiden bu kilisenin girişi ağaçların arkasında imiş. Duvarlarında ki frenkslerde İran’a selam duran aslanlı freskin yanı sıra Müjde, Doğum ve İsa’nın Göğe Yükselişi gibi sahneler yer alıyor.

Yılanlı Kilise
Yılanlı Kilise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ihlara vadisinin en görkemli yapılarından biridir. Adını bir rahibin mezarından çıkan altın yılan figüründen aldığı söylenir. 11. yüzyılın ilkyarısında yapımına başlandığı ve 12. yüzyıla kadar devam ettiği bilinenler arasındadır. Kilisenin içerisinde birçok frenks vardır. Son yargı, İsa’nın göğe yükselişi, Ziyaret, Meryem ve Çocuk İsa, Mısırlı Meryem’in takdisi, Mısırlı Meryem’in gömülmesi, Daniel aslanlar arasında, Lazarus’un diriltilmesi, Kudüse giriş sahneleri yeralmaktadır.

Kokar Kilisesi
Kokar Kilisesi

Haç planlı ve tek katlıdır. IX. yy. ın sonuna ve XI. yy. ın ikinci yarısına tarihlenen freskolarındaki konular oldukça zengindir. Son yemek, çarmıha gerilme, Mesihin defnedilişi ,göğe çekilme, havarilerin görevleri…. gibi zaman zaman konu bütünlüğü gösteren tasvirleri ilginçtir. Kilisenin iki mezar odasındaki süslemeler kırmızı boya ile yapılmış ilk örneklerdir.

Sümbüllü Kilise
Sümbüllü Kilise

Vadinin sol tarafında yer alan yapıya adını, çevresinde yetişen sümbül çiçeklerinden dolayı yöre halkı vermiştir. Irmak seviyesinden 20m yukarıda ve Manastır mekanları iki kat halinde kaya kütlesine oyulmuştur. Altta kilise vardır. Freskler X. yy. başı ile XI. yy. veya XII. yy. ın başına tarihlenmektedir. Sahneleri: Apsis kubbesinde, Mikael ve Cebrail arasında Meryem, Müjde, Koimesis (Meryem’in Ölümü), İsa’nın Mabede Takdimi, kubbede Pantokrator (Dünyanın Hakimi) İsa, Fırında Üç İbrani Genci ve Azizler.

 

 

 

0
Rated 0 out of 5
5 üzerinden 0 yıldız (0 inceleme)

Yorumlar

Henüz yorum yok, ilk yazan siz olun.

Yorum Yazın