Selime Katedrali Kapadokya

Selime Katedrali

Selime Katedrali

Selime Katedrali  14 kilometrelik Ihlara Vadisi’nin sonu olarak düşünülebilir. Ancak Ihlara Vadisi’nin  başladığı yer olarak ta değerlendirilebilir. Ihlara Vadisi’nden çıktığınızda sizleri peribacaları ve Selime Katedrali karşılar. Çok güzel bir görünüme sahiptir.

Selime Katedrali 2 kat halinde inşa edilmiş olup, Kapadokya‘nın en büyük katedralidir. Bizans sanatının izlerini rahatlıkla görebilirsiniz. Katedrale ilk vardığınızda sizleri bir koridor karşılar. Bu koridor Katedralin ortasına kadar gider. Koridorun buraya gelenlerin develerini korumak amacıyla katedralin içine alınması maksadıyla yapıldığı düşünülmektedir.

Katedralin üzerinde surlar ve mevziler bulunmaktadır. Bu da bize katedralin aynı zamanda bir kale gibi kullanıldığını anlatır.

Ayrıca katedralle beraber birde Manastır göze çarpar.  Kilise ve Manastır duvarlarında İsa’nın göğe çıkışı, Müjde, Meryem gibi tasvirler vardır.

Selime Katedrali Mutfak
Selime Katedrali Mutfak

Avlunun sol tarafına doğru giderseniz mutfakla karşılaşırsınız. Ve Mutfağın tabanında tandır çukurları vardır. Yukarıya bakarsanız dumanların çıkması için piramit şeklinde bacayı göreceksiniz. Duvarlarda oyulmuş nişleri fark edersiniz. Bu nişler raf görevi görmekteydi.

Selime Katedralinde iki tane salon vardır.
1. Salonda Büyük boyutlu kemerler vardır. Oyarak yataklar, oturma alanları yapılmıştır.

SelimeKatedrali 1. Salon
SelimeKatedrali 1. Salon

2. Salon çok büyüktür. 17 metre uzunluğa, 8 metre yüksekliğe ve 6 metre genişliğe sahiptir. Bu salonun önemli konukların ağırlandığı ve törenlerin düzenlenmesinde kullanıldığı biliniyor.  Salonun arka tarafında haç şeklinde bir oda bulunmaktadır.

Selime Katedrali 2. Salon
Selime Katedrali 2. Salon

Selime Bazilikası Kilisesi

Üst Avluda yer alır bu kilise. İnanılmaz bir mimari ustalıkla yapılmıştır. 900’lü yıllarda yapılmıştır. Bazilika tarzı denilen tarzla inşa edilmiştir. 3 tane nefi vardır bu 3 nefi 2 kemer birbirine bağlar. Giriş salonunun içindeki mezarın üzerinde “Zenginlik hırsına kapılmayın; para sevgisi birçoklarını mahvetti, çünkü bu beden toprak ve kildir.” yazmaktadır.

Kapının üzerinde bir frenks vardır ama görülmesi çok zor. Dikkatli bakmak gerekli. Burada sahnelenen Meryem Ana’dır. Ellerini iki yana açarak etrafı kutsamaktadır.

Selime Bazilika kilisesi
Selime Bzilika kilisesi

Meryem Ana Kilisesi

Selime Katedralinin 150 metre yakınında bir de küçük bir haç kilisesi mevcuttur. İki tane oyulmuş evin arasında peribacasının içine konuşlanmıştır. İçinde bulunan mezar yazıtında “Ey insanlar, bu kısa hayatta neden boşuna çabalıyorsunuz?” yazmaktadır.

Cappadocialist, sizler için en uygun tatili listeliyor!

 

 

0
Rated 0 out of 5
5 üzerinden 0 yıldız (0 inceleme)

Yorumlar

Henüz yorum yok, ilk yazan siz olun.

Yorum Yazın