Kapadokya’da Bulunan Kiliseler

Kapadokya’da Bulunan Kiliseler

Kapadokya’da bulunan kiliseler den bahsedeceğiz bu yazımızda. Bölgede yüzlerce mağaradan oyulmuş kilise bulunmaktadır. Hepsini ziyaret etmeniz ve gezmeniz maalesef mümkün değildir. Biz de sizlere mutlaka gezilip görülmesi gereken kiliselerden bir derleme yapmaya karar verdik. Bu derlemeyi yaparken en iyi korunmuş olanları, ulaşılabilirliği ve kilisenin sanatsal değerlerini ön planda tuttuk.

Tokalı Kilise

Kapadokya'da Bulunan Kiliseler

Kapadokya‘nın Tacı olarak değerlendirilir.  Göreme Kasabasındadır. Tokalı kilisesi resim, mimari ve sanatsal açıdan çok zengindir. İçerisinde aslında 4 tane kilise bir de keşişler için inziva yeri vardır. Duvarlarında bir çok  frenks barındırır. Bu frenkslerde anlatılan hikayelerin başlıcaları:

  • İsa’nın doğumu ile ilgili frenksler
  • İsa’nın Peygamberliği
  • İsa’nın Ölümü

Üzüm Kilisesi/St. Niketas/Aziz Niketas

üzümlü kilisesi
Üzüm Kilisesi/St. Niketas/Aziz Niketas

Bu kilise Kızıl Vadi’de bulunmaktadır. Tek bir peribacası oyularak inşa edilmiştir. Tavanında çiçek motifleri vardır. Aziz Niketas’ın inzivaya çekildiği kilisedir. 8 metreye 2 metre boyutlarındadır. Kiliseye girmek ücretsizdir. Ancak kapı kilitlidir.  Yanında bulanan kafede anahtarı vardır ve sizin için açacaklardır.

Karanlık Kilise
Kapadokya'da Bulunan Kiliseler

Göreme Açık Hava Müzesi içerisindedir. Çok az ışık aldığı için Karanlık kilise olarak adlandırılmış. Özel bir girişi vardır ve ücretlidir. Müze kartı olanlar için ücretsizdir. İçerisinde bir çok frenks barındırmaktadır. bu frenkslerde: “Deesis”, “Müjde”, “Beytüllahim’e Yolculuk”, “Doğum”, “Üç Müneccimin Tapınması”, “Vaftiz”, “Lazarus’un Diriltilmesi”, “Başkalaşım”, “Kudüs’e Giriş”, “Son Akşam Yemeği”, “İhanet”, “Hz. İsa Çarmıhta”, “Hz. İsa’nın Cehenneme İnişi”, “Kadınlar Boş Mezar Başında”, “Havarilerin Takdisi ve Görevlendirilmesi”, “Hz. İsa’nın Göğe Çıkışı”, “İbrahim Peygamber’in Misafirperverliği” ve “Üç Yahudi Gencin Yakılması” sahneleri resmediliyor.

Elmalı Kilise
Kapadokya'da Bulunan Kiliseler

Dünya Mirası olarak nitelenen Göreme Açık Hava Müzesi içindedir. İyi korunmuş durumdadır. Ve duvarlarındaki frenkslerde şu hikayeler resmedilir: Deesis, doğum, üç müneccimin tapınması, vaftiz, Lazarus’un diriltilmesi, başkalaşım, Kudüs’e giriş, son akşam yemeği, ihanet, Hz. İsa Golgota yolunda, Hz. İsa çarmıhta, Hz. İsa’nın gömülmesi, Hz. İsa’nın cehenneme inişi, kadınlar boş mezar başında, Hz. İsa’nın göğe çıkışı ve aziz tasvirleridir.  Ayrıca Tevrat kaynaklı İbrahim Peygamber’in misafirperverliği ve üç Yahudi gencin fırında yakılması sahnesi resmedilmiştir.

El Nazar Kilisesi
Kapadokya'da Bulunan Kiliseler

Göreme Açık haa müzesine giderken sağ taraftaki vadinin içerisinde tek ve bağımsız bir kilisedir. Kilise frenkslerinde Müjde, Ziyaret, Doğum, Üç Müneccimin Tapınması, Mısır’a Kaçış, İsa’nın Mabete Takdimi, Elizabeth’in Takip Edilişi, Vaftiz, Lazurus’un Diriltilmesi, Başkalaşım, Kudüs’e Giriş, İsa Çarmıhta, İsa’nın Cehenneme İnişi, İsa’nın Göğe Çıkışı ve madalyonlar içinde aziz portreleri yer almaktadır.

Ağaçaltı Kilisesi
Ağaçaltı Kilisesi

Bu kilise Aksaray ili sınırları içerisinde Ihlara vadisindedir. Çok güzel bir kubbeye sahiptir. frenkslerde: Müjde, vahiy ziyaret, doğum,Daniel Aslanlar Çukurunda,Koimesis, Mısır’a Göç , Hz.İsa’nın vaftiz ve Hz. Meryem’in ölümü sahneleri işlenmiştir. Kubbede ise İsa’nın göğe çıkışı sahnesi yer alır.

Gümüşler Manastırı

Kapadokya'da Bulunan Kiliseler

Fotograf T.C Kültür Bakanlığı

 

Niğde sınırları içerisinde bulunan Gümüşler Kasabasındadır. Çok iyi korunmuştur. Ve bölgenin en büyük manastırlarından biridir. Manasır duvarlarındaTahtta İsa, sağında iki melek, İncil yazarlarının sembolleri ile Desis sahnesinde yer alan Meryem ve havariler, en alttaki şeritte ise Kayserili Büyük Basileios, Nysa’lı Gregorios, Nazians’lı Gregorios gibi kilise babalarının resimleri yer almaktadır.

Çanlı Kilise
Çanlı Kilise

Bugüne kadar içerisinden çıkarılan mumyaları ile dikkat çeken Çanlı Kilise aynı zamanda önemli bir dini merkezdir. Aksaray’a 17 kilometre uzaklıkta Akhisar Köyü’nün 4 kilometre kuzeydoğusunda çevreye hâkim bir alan üzerinde yer alan Çanlı Kilise, aynı zamanda Hasan Dağı‘nın karşısında en iyi manzara fotoğrafı çekebileceğiniz noktada yer almaktadır.

 

0
Rated 0 out of 5
5 üzerinden 0 yıldız (0 inceleme)

Yorumlar

Henüz yorum yok, ilk yazan siz olun.

Yorum Yazın