Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne Gidelim

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir-Niğde karayolu üzerinde Nevşehir’e 30 km uzaklıktadır. Derinkuyu Yeraltı Şehri 85 metre derinliğe sahiptir. 10-2 katlı olabileceği düşünülmektedir. Ancak şu ana kadar 8 katı temizlenmiş ve ziyarete açılmıştır.

  1. katta ahır, kiler, yemekhane, kilise, şırahane gibi yerler bulunmaktadır.
  2. katta ise bir misyoner okullu bulunmaktadır.
  3. ve 4. kattan sonra karşımıza haç planlı bir kilise çıkmaktadır.

55 metre uzunluğun hava bacaları da bulunmakta yeraltı şehrinde. Bu bacalar ayrıca su kuyusu olarak ta kullanılmış. Bazı kuyuların zehirlenmesini önlemek için dışarıya açılan yerleri kapatılmış.

Derinkuyu Yeraltı Şehrinin Tarihi

Asur Kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı biliniyor.
1830’lara kadar Kapadokya Derinkuyu bölgesinde yer üstünde bile yerleşim yokmuş.
Bir tesadüf eseri 1963 yılında bulunan ve 1967 yılında ziyarete açılan Derinkuyu Yeraltı Şehri adını 60-70 metre derinindeki 52 içme suyu kuyusundan almış. O tarihten bu yana toplamda 4 kilometrekarelik alanın sadece 2,5 kilometrekarelik 8 katı temizlenip ziyarete açılmış. Ziyarete açılan 8 katın derinliği 50 metreyken, tüm katlarının temizlenmesi halinde derinliğin 85 metreyi bulacağı ve kat sayısının 12-13’e ulaşacağı tahmin ediliyor.  50 bin insanın bu derinliklerde hiç dışarı çıkmadan uzun süre nasıl yaşayabildiği hep şaşırtıcı gelmiş bizlere. Bu yüzden burayı uzaylıların yaptığı konusunda hikayeler üretilmiş bölgede.
Gelelim insanların kafalarındaki bazı sorulara;

Derinkuyu Yeraltı Şehri nasıl aydınlatılmıştır?

Büyük ihtimale kandillerle aydınlatılıyordu. O dönemlerde kandiller biliniyor ve zeytinyağı kullanılıyordu.

Derinkuyu’da yaşayan Hristiyanlara ne oldu?

1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinde bölgenin Hıristiyan halkı Türkiye’den gitmiş ve Yunanistan’a taşınmış , bunun üzerine tüneller terk edilmiştir. 1963 yılında, bölgenin bir sakininin evinde bir duvarın arkasında gizemli bir oda bulması üzerine tüneller yeniden keşfedildi.

Derinkuyu Halka Açık mı?

Derinkuyu , 9 kilometre uzaklıktaki diğer popüler şehir Kaymaklı’dan bir yıl sonra 1965 yılında resmen halka açıldı . Halka açık olmasa da iki şehri birbirine bağlayan bir tünel olduğu söylenmektedir. Derinkuyu yeraltı şehrinin sadece %20’si halka açıktır.  Giriş ücretlidir. Müze kartınız varsa ücret ödemeden girebilirsiniz.

Macera dolu bir gezi istiyorsanız Derinkuyu Yeraltı Şehrini ziyaret etmelisiniz.

Kapadokya hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

 

 

 

 

0
Rated 0 out of 5
5 üzerinden 0 yıldız (0 inceleme)

Yorumlar

Henüz yorum yok, ilk yazan siz olun.

Yorum Yazın