Zelve Hakkında Genel Bilgi

Zelve Örenyeri

ZELVE
Zelve

 

Zelve Örenyeri Hakkında Genel Bilgi, Zelve Açık Hava Müzesine ev sahipliği yapan Kapadokya’nın en eski yerleşim merkezi olan efsanevi Kapadokya beldesi, ayrıca Kapadokya’nın en eski yerleşim merkezi unvanını taşımaktadır.

Zelve ayrıca en uzun süreli yaşam alanı olarak tarihsel kaynaklarda aktarılmıştır. Kaya evleri gördüğünüzde eminiz ki bir zaman yolculuğuna çıkacak ve burada yaşamış olan insanların yaşamlarına tanık olabileceksiniz. Vadi’nin içerisine girdiğinizde sizleri karşılayacak olan manzaranın güzellik tarifini yapamayacağınızı düşünüyoruz.  Kapadokya bölgesi manzaralarının içerisinde ön plana çıkan Zelve Açık Hava Müzesi girişindeki tesisler ve diğer tüm olanakları ile siz değerli misafirlerimize ev sahipliği yapmaktadır.

Zelve Hakkında Genel Bilgiler adlı bu başlıkta siz değerli Cappadocialist misafirlerine vadinin güzelliğini ve imkanlarını aktarmak istiyoruz. Açıkçası Zelve Ören yeri ziyaretiniz başlarken sizleri harika manzaralar karşılayacak, gezilecek ve görülecek yerlere tanık olabileceksiniz.  Vadi’nin bir kısmının yıkıma uğradığını söylemeden olmaz. Doğal şartlar ve insan eli ile tahrip olduğunu söylemeliyiz. Zaman içerisinde birkaç yıkıma ve afete uğrayan Zelve süreç içerisinde korumaya alınmıştır. Ancak gezilecek ve görülecek öyle yerleri var ki inanamayacaksınız.

Zelvenin giriş tarafı günümüzde de hala konser ve etkinlik alanı olarak kullanılmaktadır. Kapadokya geziniz sırasında burada bir kültür & sanat etkinliği ile karşılama ihtimaliniz oldukça yüksek. Cappadocialist olarak sizlere bu aktivitelerin haberini verdiğimizi söylemek isteriz. Biz eminiz ki siz  Bu manzaraya ve büyüye sahip bir yerde müzik dinlemenin keyfi bir başkadır. Zelve vadisini gezmek ve keşfetmek istiyorsanız rahat kıyafetler tercih etmenizi öneririz. Zelveyi gezerek bazen tırmanmak bazen de hızlı hareket etmek zorunda kalacağınızı lütfen unutmayın. Gezerek fotoğraf çekebilirsiniz, paylaşımlar yapabiliriz ve bizleri de paylaşımlarınıza @cappadocialist hesabı ile etiketleyebilirsiniz.

Keşfedeceğiniz göreceğiniz o kadar detay var ki şaşıracaksınız. Gelelim Zelve vadisinin konumuna… Zelve vadisine Göreme kasabasından Avanos’a giderken sağa dönülen bir sapaktan ulaşabilirsiniz. Dilerseniz bir başka yol tercih ederek Ürgüp’ten Paşabağ Vadisine uğrayarak ulaşabilirsiniz. Sitemizdeki Zelve Açık Hava Müzesi  blog yazısını okuyarak daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Burada birçok manastır, kilise ve yerleşim yeri bulunur. Hristiyanlık döneminin ardından Zelve Vadisi 1950li yıllara kadar köy olarak kullanılmıştır. Bahsi geçen yıllarda insanlar bir süre kaya evler içerisinde yaşamış ancak sonrasında vadiye 2 km uzaklıkta yer alan Zelve Köyü’ne taşınmıştır. Son derece geniş bir vadiye yayılmış olan Zelve Açık Hava Müzesi, Zelve Vadisi’nin içinde yer almaktadır. 50-60 yıl öncesinde bölgede yer alan oyma kaya yapılarda yaşamlarını sürdüren halk şimdilerde müze girişinde gözleme ya da hediyelik eşya gibi şeyler satan dükkanları işletmektedir. Eğer siz değerli Kapadokya misafirleri aracınız ile buraya geldiyseniz müzenin girişinde aracınızı park edebileceğiniz ücretli bir otopark mevcut. Ayrıca müzeye giriş yapmadan önce burada yer alan çeşmeden su içmeniz ya da yanınıza su almanızı tavsiye ederiz. Zira birçok engebeliyi aşacağınız bu noktada -özellikle sıcak bir günse- su içmeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Cappadocialist ile kalın

0
Rated 0 out of 5
5 üzerinden 0 yıldız (0 inceleme)

Yorumlar

Henüz yorum yok, ilk yazan siz olun.

Yorum Yazın